o. James

Mnozí lidé si kladou otázku proč už o. James nepůsobí v ČR? Proč mu nechce nikdo dát záštitu? Proč musí Česi, Moravané a Slezané jezdit na Slovensko?

Proč nám nedovolí naslouchat tomuto "svatému" muži?

Asi to nebude tím, že by Crédo nechtělo pozvat otce Jamese do ČR, když ho zve na Slovensko. Ikdyž byste se jich mohli zeptat.

Domnívám se, že zatím bude stát bludná nauka otce Jamese v jeho knize Viděl jsem věčnost. Dle mínění několik církevních odborníků je kniha plná bludů. Mluví o tom, že eschatologické náhledy autora jsou podivnou směsí jakéhosi spiritismu přeneseného do duchovní roviny, vykazují neznalost teologických pojmů. Snaží se omluvit autora tím, že tuto fantasmagorii lze pouze omluvit zdravotním stavem autora. (v době agónie v nemocnici).

Dále censoři poukazují na monofyzitismus. A nedoporučují pro věroučné nedostatky až bludy a pověrečný ráz spisu distribuci mezi věřícími. 

To jsou zajisté pádné argumenty.

Jak se tedy může stát, že kněz který "koná zázraky", hlásá bludy? Vždyť přece skrze něj působí Duch svatý, nebo ne?

Nevím, zda skrze o. Jamese působí Duch svatý a on léčí. Znám příklady velkých charismatických kněží, kteří opravdu hlásali mylnou nauku a odešli z Církve. Jeden zvláště známý je z Říma, ten kázal pro desetisícové zástupy na stadiónech.

Těžké pro mne jako laika je, že se o. Manjackal neobtěžoval odpovědet na otázky, jak myslel různé pasáže z jeho knihy a odmítl komunikovat na toto téma. Nevím proč, snad na to odpoví Vám.

Co tedy mohu dělat já? Jelikož mi ani o. James neodpověděl a nepokusil se vysvětlit své myšlenky a nauku zapsané do knihy Viděl jsem věčnost, nezbývá mi než se spolehnout na moudrost našich představených a nenásledovat ty, kteří nemají katolickou nauku.

Jan Rozek